El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) demana incentivar la construcció de nous habitatges per pal·liar la problemàtica d’accés a l’habitatge
El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) demana incentivar la construcció de nous habitatges per pal·liar la problemàtica d’accés a l’habitatge. El president de l’entitat, Jordi Galobardas, afirma al Diari que és una mesura necessària a “mitjà termini” però que és “urgent” d’afrontar a causa de la forta demanda que hi ha al Principat per accedir a l’habitatge.
“Tenim un producte escàs i el que hem de fer és incentivar i donar facilitats als inversors i als promotors”, explica el màxim dirigent de l’AGIA, que reclama “pensar” en promoure mesures avantatjoses per als propietaris que vulguin destinar els habitatges al mercat de lloguer. Galobardas considera que la promoció de nous habitatges destinats a la venda o als arrendaments són “essencials” i que és un aspecte que “ja s’hauria d’haver fet fa temps”. “Hi ha més urgència que mai”, insisteix el president dels gestors i dels immobiliaris.
Galobardas també considera que les mesures que podrien afavorir el mercat de l’habitatge són la flexibilització de la Llei del sòl i de la normativa sobre els arrendaments “perquè hi hagi més llibertat”. “El mercat necessita més d’un projecte que s’ha de desenvolupar a mitjà termini perquè la construcció no es fa en dos dies i cal començar a fer aquesta promoció”, destaca. Al mateix temps, Galobardas no és partidari de mesures més aviat intervencionistes, com ara la de limitar-ne els preus, ja que creu que “no ajudarà a solucionar els problemes”. En aquest sentit, el president de l’AGIA remarca que aquestes iniciatives s’han desenvolupat en altres ciutats europees com París i Berlín, i que amb el pas del temps han acabat “fracassant”.
Beneficis a alguns llogaters
Galobardas considera que si se’n controlen els preus es podran “satisfer” necessitats de “determinats llogaters”, però a “mitjà termini no funcionarà”. Les limitacions d’aquestes mesures, segons el president de l’AGIA, provocarien que la gent “contracti fora de la llei o de la regulació” i que un percentatge important dels inversors i dels propietaris es puguin arribar a sentir “desincentivats” i acabin retirant els habitatges del mercat.
D’altra banda, Galobardas veu amb bons ulls la mesura proposada pel candidat a cap de Govern de DA, Xavier Espot, per ajudar els ciutadans que hagin de fer front a un augment desproporcionat del preu del lloguer. Si bé encara no coneix la proposta “amb detall”, Galobardas afirma que entén “la postura” d’Espot per “afrontar els casos més delicats” i de “més necessitat”. El president de l’AGIA creu que en cas que s’acabi posant en marxa, “s’hauria de veure si les mesures tenen un impacte”.
Una anàlisi «acurada»
En referència també als estudis que ha elaborat el Govern sobre els preus dels lloguers i del cost de la vida, s’ha de fer una anàlisi “acurada” del que implica determinar “algun tipus de polítiques”. “Primer, s’ha de conèixer la magnitud del problema més enllà de notícies que reflecteixen un estat emocional de persones concretes, però hem de concretar els estudis”, diu Galobardas. Preguntat també pels estudis paral·lels que està elaborant l’AGIA sobre la situació del mercat de l’habitatge, Galobardas afirma que estan a l’espera d’obtenir diverses dades per analitzar-ne el context actual. L’empresa que duu a terme l’anàlisi contractada per l’AGIA havia tingut dificultats per obtenir dades dels comuns, encara que recentment van obtenir el compromís de les corporacions per aconseguir les informacions demandades. Galobardas apunta que l’estudi que han encomanat els immobiliaris anirà “més enllà” del que ha fet Govern, que s’ha basat en el tema dels lloguers. En aquesta anàlisi, que estava previst que surti a la llum a l’estiu, s’informarà de les condicions actuals del mercat, dels preus, i de les condicions de contractació i de demanda.