Andorra, esborrada de la proposta de llista dels no cooperadors fiscalment
La Comissió d’Assumptes Fiscals de la Unió Europea ha elaborat una nova proposta de llista de països i territoris no cooperadors a efectes ficals, en la que ja no hi figura Andorra, segons asseguren des de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF). Això vol dir que el Principat ja passaria a la llista blanca o deixaria d’estar en la que s’anomena llista grisa, o intermèdia. Tot i això, aquesta proposta no està aprovada ni publicada, però és el pas previ perquè definitivament el Principat passi a la llista de països bons. Això sí, haurà d’esperar unes setmanes perquè la propera avaluació es faci pública. Mentre, Andorra encara continua en la llista intermèdia o com la UE anomena, llista de “règims fiscals perniciosos”.
El passat divendres, 5 d’octubre, la UE publicava l’actualització de la llista de països i territoris no cooperadors a efectes fiscals, més en concret dels annexes I (els països considerats no cooperants) i II (països que van assumir determinats compromisos davant els organismes avaluadors). Andorra hi figura en aquest annex II, com a règim fiscal perniciós, però compromès en modificar canvis legislatius, més en concret els règims especials de la llei de l’impost de societats, ja aprovats.
El vicepresident de l’AATF, Marc Vilallonga, va explicar que aquesta actualització es fa tenint en compte la darrera avaluació en la modificació de l’impost sobre societats, eliminant aquests règims especials, per tal d’adaptar-ho als estàndards internacionals, que encara no estava aprovada. Com que aquesta modificació ja es va dur a terme, Vilallonga diu que Andorra ja no hi figura en la nova proposta de llista que ja s’ha elaborat. El mateix ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va remarcar al desembre de l’any passat quan els ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) van fer pública la decisió de passar Andorra de la llista negra a la grisa, que el pas a la llista blanca seria automàtic perquè la modificació de la llei de l’impost de societats ja estava en marxa.
Segons la darrera llista publicada el passat divendres hi figuren com a països no cooperants: Samoa Americana, Guam, Namíbia, Trinitat i Tobago i les Illes Verges nord-americanes.
I amb Andorra comparteixen llista de països que es van comprometre a modificar la seva legislació, Suïssa, San Marino, Tailandia o Turquia, entre d’altres.
Andorra hi figura en la llista grisa perquè disposava de règims especials a l’impost de societats que l’Ecofin considerava que incomplia la normativa BEPS per acabar amb l’erosió fiscal que puguin fer empreses d’altres jurisdiccions. Eliminats aquests règims fiscals, Andorra passarà a ser un país complidor i cooperador, la qual cosa serà positiva, perquè demostrarà “que el Govern ha complit amb tots els requisits reclamats”, va dir Vilanova. A més de suposar que Andorra sigui vista com una destinació d’inversió, com a plaça financera, com a plaça amb aspiració a desenvolupar els seus serveis en l’àmbit de les assegurances, així com per tots els objectius definits en l’obertura econòmica, segons va explicar en el seu moment el ministre Cinca.