El grup és un lobby favorable a Andorra som diputats que ens sentim pròxims a Andorra i estem disposats a fer d’intermediaris amb Europa
El Grup d’Amistat Parlament Europeu – Consell General va celebrar ahir la primera trobada oficial amb la presència de cinc eurodiputats i l’assistència dels membres de la comissió d’Exteriors del Consell General. Tal com el va definir el diputat del Partit Popular Santiago Fisas, «el grup és un lobby favorable al país. Som diputats que ens sentim pròxims a Andorra i estem disposats a fer d’intermediaris amb Europa». El grup l’integren una vintena de diputats de quatre països; Espanya, França, Portugal i Gran Bretanya, dels quals ahir van venir cinc representats: Fisas, Juan Fernando López Aguilar (PSOE), Francesc Gambús (UDC), Jordi Solé (ERC) i Ramón Tremosa (CDC) i es marquen com a objectiu, «ajudar» a lluitar contra la «imatge» que, segons Fisas, encara es té d’Andorra en matèria fiscal. «Defensem que no és cert que sigui un paradís fiscal. S’han fet esforços importants i les seves polítiques fiscals i monetàries són similars a les d’altres països, i això cal explicar-ho», va dir. Fisas va insistir que el grup es mantindrà després de les eleccions europees, «encara que sigui amb nous diputats». El conseller general Carles Enseñat va destacar que la trobada va servir per explicar les mesures fetes en matèria fiscal els darrers anys. «Avui hem parlat de la creació de la Uifand, el ministeri de Finances ha fet ponència i també hem tractat la duana. Bàsicament volíem trencar estereotips i donar informació de primera mà del que s’ha fet des del 2009 i demostrar que Andorra ha canviat molt i que avancem cap al futur, que és la UE.»
Sortir de la llista grisa
Fisas i Enseñat remarcaven la importància d’aconseguir que Andorra surti de la llista grisa de països «no cooperants en matèria fiscal i impositiva», però el més contundent va ser l’eurodiputat socialista, Juan Fernando López Aguilar, que gairebé s’ho prenia com un repte personal. «La comissió ha elaborat una llista de paradisos fiscals i vull que Andorra surti de la grisa i passi a la blanca perquè s’ho mereix. Cal reconèixer tota la feina que s’ha fet en aquest camp». Aguilar va recordar que «ja s’han obert expedients per blanqueig de capitals, un fet impensable fa només 15 anys». L’eurodiputat va insistir en els beneficis que tindrà per a la comunitat tancar un bon acord d’associació, i va anunciar que demanarà a la comissió europea que tingui «sensibilitat per reconèixer les singularitats, ja que un Estat petit té més dificultats per aplicar el cabal europeu si no és amb clàusules de temporalitat, dilatades en el temps, perquè totes les directrius generals del mercat interior no es poden incorporar de forma massiva».
Dubtes amb l’acord
López Aguilar ha estat dos dies reunint-se amb tots els sectors per intentar explicar-los els avantatges de l’acord d’associació, però va reconèixer que és en el sector econòmic i productiu on ha trobat més dubtes i inquietuds. «Institucions com la Cambra de Comerç, la CEA, l’EFA o el sector primari són els qui manifestaven més temors, i a ells cal explicar-los que és bo ser d’un Estat amb qui es pot confiar«, i va posar d’exemple la moratòria en el tabac.
Increment en política social
En referència a la polèmica generada per les paraules del ministre d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, sobre la implantació de mesures socials, Fisas va deixar clar que «és evident que en aspectes com aquest sempre es poden generar problemes puntuals, però nosaltres estem aquí per ajudar a superar-los», i Aguilar va assegurar que «caldrà incrementar-les en el futur, però sempre tenint en compte que s’hauran d’incorporar de forma progressiva i no immediatament».