Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

Govern elimina el gravamen sobre les importacions d’herba per als ramaders

Govern elimina el gravamen sobre les importacions d’herba per als ramaders

Govern elimina el gravamen sobre les importacions d’herba per als ramaders

La mesura durarà fins al mes de març del 2023 i s’ha aprovat a conseqüència d’un estiu amb condicions meteorològiques complicades que ha impedit arribar a les quantitats d’anys anteriors

En el marc de la celebració de la 43a edició de la Fira del bestiar a Andorra la Vella, la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, ha aprofitat per anunciar un nou decret que es va anunciar aquest dimecres, i que afecta directament al sector. Concretament, s’elimina el gravamen sobre les importacions d’herba fins al mes de març de 2023. Aquesta mesura s’ha pres a conseqüència d’un estiu amb condicions meteorològiques complicades que ha impedit arribar a les quantitats d’anys anteriors.

Amb diverses converses amb el sector ramader, i tenint en compte el context complicat actual, s’ha decidit prendre mesures per poder suavitzar la situació a les explotacions del país. Concretament, el que més ha afectat ha estat la inflació de l’aliment per als animals i, a més, un estiu amb unes temperatures fora de les habituals, han fet que es pugui recollir menys herba que altres anys. Per aquest motiu, Calvó ha explicat que “el que fem és eliminar aquest gravamen que nosaltres efectuem en les importacions”.

La mesura estarà vigent des del mes de novembre fins al març de 2023. La ministra ha indicat que aquest període s’ha establert “justament perquè tinguin temps de comprar aquest aliment que sabem que l’abastament és complicat i els donem marge perquè puguin tenir l’herba i el farratge que necessitin, per compensar el que no han recollit aquest estiu”. L’estalvi que es podrà arribar a tenir dependrà de cada explotació agrícola, però Calvó ha assenyalat que “enteníem que aquest gravamen no tenia sentit aquest any i per això l’hem tret”.

Calvó ha aprofitat que es tracta de la darrera Fira de la legislatura per recordar les diverses mesures i ajuts que s’han dut a terme. Entre elles, ha assenyalat la creació de la Taula d’Agricultura, i es preveu la primera reunió l’11 de novembre. “Serà la primera vegada que tindrem els set cònsols, el Consell General, el Govern i el sector per justament treballar per anar implementant accions destinades a preservar la ramaderia”, ha explicat Calvó. Pel que fa a la participació de les corporacions, ha indicat que “són els gestors del territori, i en un moment donat també ajuden amb els vaquers”.

Un dels problemes principals que es plantejava al sector, sobretot a Canillo, era el relleu generacional. En aquest sentit, Calvó assenyala que “ja ho veiem aquí, també hi ha persones joves”. De fet, es tracta d’una Fira del bestiar amb un nombre d’animals força elevat, el més alt dels últims anys. Per la problemàtica del relleu, Calvó ha explicat que “altres parròquies han comprat bestiar de Canillo, i el segueixen mantenint”.

TEXTO PROPIETAT: https://www.altaveu.com/agricultura/govern-elimina-gravamen-sobre-importacions-herba-ramaders_43147_102.html