Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

Els presidents de diverses associacions diuen que el volum de negoci va començar a baixar el mes d’octubre

Preocupació entre els comerciants per la davallada de les vendes

Les presidentes de diverses associacions comercials del Principat es van mostrar preocupades per la davallada de vendes que està patint el comerç. Segons les dades de la Unió Hotelera Andorrana (UHA), la xifra d’ocupació l’any 2017 va ser d’un 56,82%, la mitjana anual més elevada des del 2011. Però tot i que hi ha més turisme, les vendes no paren de baixar. La presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Carlemany, Susagna Venable, va reconèixer que les dades no són bones. Venable va afirmar que “hi ha molts factors” que han influït en la baixada de la clientela, però n’apunta un especialment: la incertesa política de Catalunya. “Des del mes d’octubre la cosa no va bé”, per Venable aquest fet està directament relacionat amb la situació política catalana, “potser gent que venia de Barcelona o altres indrets, ara no ve”. I va afegir que “la gent que ve a fer turisme puja amb un altre sentiment, passen el dia i no compren”. Per acabar, va afegir que també els ha perjudicat la competència amb els països veïns, especialment amb França, i proposa que si es vol millorar “cal conèixer el turista que arriba i saber què vol comprar”.
La vicepresidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Meritxell, Rosa Pons, va coincidir amb Venable. Segons Pons, el perfil del consumidor és diferent, “les persones que venen actualment a comprar tenen menys poder adquisitiu”. En comparació amb anys enrere, Pons va considerar que les ofertes del sector hoteler “són ofertes més baixes”, i va afegir que “això ens afecta directament, i des del mes d’octubre les vendes han baixat un 30%”.
Els factors La incertesa política de Catalu-nya o el canvi d’hàbits de consum del turista que visita Andor­ra no són, però, els únics factors que assenyalen els comerciants. La presidenta de l’Associació del Gremi del Centre Històric, Anna Riberaygua, va expressar que “abans a Andorra s’oferia un diferencial de qualitat i de preu en el producte, ara no és així”. Ara, precisa, la realitat és que “la gent que visita el Principat prefereix gastar-se els diners en restaurants i hotels”. I va apuntar que caldria replantejar les campa-nyes de promoció del país, ja que els hàbits de consum “han canviat a tot Europa”, no només a Andorra. Riberaygua també va manifestar que el teixit comercial del centre històric és “el petit comerç”, que es continua diferenciant de les grans marques de centres comercials. Per la seva banda, el president de l’Associació de Comerciants del Fener Boulevard, Joan Babot, va manifestar que el comerç a través d’internet “ha perjudicat molt”. Babot va assenyalar que respecte al 2016, les vendes al llarg de l’any 2017 van ser inferiors “en un 20% aproximadament”. La presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Riberaygua, Rosa Pascuet, també va apuntar que “hi ha massa negocis per tot arreu”. Pascuet es va mostrar preocupada perquè “tenim 60 dies bons i 300 dies dolents en els quals no ve gent”. I també va assegurar que aquesta dinàmica negativa “s’ar­rossega des del mes d’octubre”, a més va afegir que “tothom vol el príncep blau”, és a dir, “tots els productes els trobem a tots preus i tothom vol el que és més barat”. Finalment, el president de l’associació de comerciants Iniciativa Publicitària de Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, va explicar que molta ocupació hotelera va al Pas gràcies als operadors turístics que ofereixen els forfets d’esquí, i per tant “ocupen la part de dalt però no venen a comprar”. Carrié va afegir que aquest perfil de turista “és més aviat jove i provinent de l’estranger”. Segons Car­rié, aquesta gent acostuma a “fer compres d’autoconsum” perquè s’allotgen principalment en apartaments durant les estades d’esquí.