Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

Andorra serà el segon país europeu amb més creixement econòmic

Andorra serà el segon país europeu amb més creixement econòmic

El Fons Monetari Internacional ha revisat a l’alça les previsions del Principat i preveu que el PIB nominal s’incrementi enguany un 10,9%

Andorra serà el segon país europeu amb més creixement econòmic

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat a l’alça les previsions de creixement econòmic d’Andorra per a l’any en curs. D’aquesta manera, l’organisme estima que el producte interior brut (PIB) nominal (que és el que té en compte la inflació) creixerà un 10,9% el 2022, davant del 8,2% que s’havia fixat anteriorment. Al mateix temps, el PIB real també augmenta, en aquest cas passant del 4,5% al 6,6%. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en una compareixença des de Washington, on participa aquesta setmana en les reunions anuals que celebra aquest organisme. L’FMI avalua anualment les perspectives econòmiques mundials i revisa els indicadors previstos específicament per a cada país.

Jover va reconèixer que “hem estat sorpresos molt positivament” per la revisió efectuada per l’organisme internacional, al temps que va expressar la satisfacció del Govern per unes dades que posen de manifest que “l’economia andorrana aguanta de moment l’embat, té un ritme de creixement molt més elevat” que els altres països europeus. I és que aquest indicador és clarament superior al calculat per als països veïns, ja que en el cas d’Espanya el creixement del PIB nominal és del 4,3% i en el de França, del 2,5%, mentre que el de la mitjana de l’euro és del 3,1%. En aquest sentit, si es confirmen les previsions, Andorra pot ser aquest any el país europeu amb més creixement, només superat per Irlanda durant el 2022. Pel que fa al 2023, les dades també són positives perquè d’un PIB nominal inicialment previst del 4,7% es passa a un del 4,8%, mentre que el PIB real ho fa d’un 2,7% a un 2%. Amb relació a la baixada de set dècimes d’aquest últim indicador, Jover li va voler treure importància perquè el valor absolut per a l’any vinent també serà superior a l’anterior amb la nova estimació.
Una altra dada analitzada per l’FMI és la de la inflació, que es pot situar a Andorra en un 5,3% el 2022, una xifra inferior a la que es preveu per als països veïns –a Espanya seria del 8,8% i a França, del 5,8%– i a la mitjana de la zona euro (8,3%). “Semblaria que per la nostra idiosincràsia i estructura econòmica estem una mica més protegits dels efectes de la inflació que la resta de les economies del voltant o de la zona europea”, va indicar Jover. El ministre va reconèixer, però, que la previsió d’inflació no té en compte la pujada d’un 8% de mitjana del preu de l’electricitat recentment anunciada, però va indicar que aquest augment “podria tenir un impacte que no hauria de ser extremament significatiu al PIB”, xifrant-lo en una dècima.

El ministre va considerar que la nova avaluació de l’FMI reforça el marc en què ha treballat l’executiu per elaborar el projecte de pressupost per a l’any vinent, amb una previsió de creixement del 7,2% del PIB nominal, és a dir, un 3,7% per sota de la nova previsió de l’organisme. Aquest fet “revalida els comptes que hem entrat a tràmit i espero que faciliti el tràmit parlamentari i ens puguem estalviar aquesta part del debat que posa en dubte totes les estimacions que fem”, va afegir Jover amb relació a les crítiques “d’alguna força de l’oposició”.

TEXTO PROPIETAT: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/10/14/acceleracio_esperanca_208837_1125.html