Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

Pla de xoc per l’estalvi energètic

Pla de xoc per l’estalvi energètic

Govern anuncia un increment del 8% en el preu de la llum per a les factures més habituals i del 17% per als professionals

Pla de xoc per l'estalvi energètic

Pla de xoc per aconseguir reduir com a mínim un 15% el consum energètic. El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, van anunciar ahir un paquet de mesures que afectaran tant l’administració general i els comuns com també les empreses privades i els ciutadans, que veuran incrementar la factura de la llum a partir de l’1 de desembre. En concret, l’augment que Espot va qualificar de “moderat” serà d’entre un 8% i un 9% per a les factures més habituals (prop d’un 80% del total) i d’un 17% en el cas dels clients professionals. Per a una família amb una factura normal això pot suposar, segons va calcular Calvó, un increment d’entre tres i cinc euros mensuals.

La ministra va detallar que es modificaran els dos primers trams de consum en menor grau que els dos següents per tal que la pujada “afecti molt menys qui no consumeix”. Així, el primer tram es reduirà un 5% i el segon s’augmentarà un 13%, mentre que els trams tres i quatre s’apujaran un 20%. També s’augmentarà un 20% els consums mínims perquè hi hagi un major impacte en les segones residències i el terme potència s’incrementarà un 15%. Això es traduirà, segons Calvó, en un increment mitjà del 4% per a potències de 3,3 kW, d’entre el 8% i 9% per a potències entre 5,5 i 8,8 kW, i tindrà un impacte mitjà del 17% en les potències de 20 kW amb consums importants. La tarifa bonificada per a famílies vulnerables no patirà cap increment.

Espot va exposar que els preus de mercat dels països veïns s’han multiplicat per set en un any i va recordar que Andorra importa el 80% de l’energia que consumeix. Així, va deixar clar que el context socioeconòmic internacional obliga a prendre decisions i que la mesura vol dissuadir el consum excessiu d’electricitat, al mateix temps que garantir la viabilitat de FEDA. “La situació és preocupant i tot Europa es prepara per a possibles talls”, va advertir, tot indicant que “farem el possible per minimitzar-los.” L’anunci de les mesures arriba després que en els darrers dies, el 4 i el 10 d’octubre, Espanya tallés el subministrament tres i dues hores, respectivament. FEDA va activar el pla de contingència i amb la producció nacional al màxim i l’increment de subministrament des de França es va evitar que hi hagués una afectació per a la ciutadania. El “toc d’atenció”, però, fa més evident que mai la necessitat d’implementar mesures. En aquest sentit, el cap de l’executiu va lamentar que tot i les accions que ja s’estan fent a l’administració general i els missatges que s’han enviat a la ciutadania, el mes de setembre el consum no tan sols no s’ha reduït, sinó que s’ha incrementat un 2%. “No ens hem de prendre els talls d’Espa­nya com a càstig per no haver fer la feina però hem de fer esforços per reduir el consum”, va indicar Espot.

Mesures obligatòries
És per això que les mesures d’estalvi seran finalment obligatòries també per als comuns i per a les empreses privades, i des de Govern s’insisteix a demanar responsabilitat als ciutadans perquè apliquin mesures d’estalvi també a les llars. “Tots som un i hem de remar tots cap a la mateixa direcció”, va emfatitzar Espot, que també va voler enviar “un missatge de tranquil·litat” i va assegurar que “ens en sortirem”. Les mesures més destacades són limitar la climatització a 26 graus a l’estiu i a 20 graus a l’hivern, apagar els aparells electrònics quan no s’utilitzin i no fer servir la il·luminació artificial sempre que sigui possible. A part, els comuns podran tenir l’enllumenat de Nadal com a molt durant un total de 6,5 setmanes consecutives i fins a la mitjanit, amb una reducció del 30% del consum respecte a l’any passat. El sector privat també haurà de complir amb els límits de climatització, no podrà tenir l’enllumenat exterior i els aparadors encesos després de tancar ni rètols o anuncis nocturns, i l’enllumenat de Nadal només entre l’1 de desembre i el primer cap de setmanada de gener i no més tard de les 22 hores.

Així mateix, el Govern va remarcar que cal preservar la viabilitat de FEDA i a tal efecte Espot va anunciar una inversió de 15 milions per capitalitzar la parapública. “Tot el superàvit pressupostari que preveiem anirà íntegrament a FEDA, a part del milió de més que esperem recaptar amb l’augment de tarifes, per garantir la viabilitat de la companyia i invertir en més infraestructures per reduir la dependència”, va remarcar.

TEXT PROPIETAT: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/10/12/mesures_xoc_208701_1125.html