Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

Govern preveu nous parcs solars al pic del Maià, el Forn i a Sant Julià

Govern preveu nous parcs solars al pic del Maià, el Forn i a Sant Julià

Govern preveu nous parcs solars al pic del Maià, el Forn i a Sant Julià

El cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Albert Moles, han inaugurat avui el parc fotovoltaic de Grau Roig, una instal·lació que ha de servir com a prova pilot per constatar l’eficiència d’aquesta tecnologia en alçada de cara a poder tirar endavant instal·lacions similars i fins i tot més grans en altres indrets del país com “el pic del Maià, la zona del Forn de Canillo o a Sant Julià de Lòria”. 

Així ho han explicat Calvó i Moles, que han recordat que el pla sectorial d’infraestructures energètiques ja preveu reserves d’espais en determinades ubicacions “justament per implementar infraestructures de fotovoltaic de gran magnitud”.

D’aquesta manera, la planta de Grau Roig, amb més de 2.000 panells fotovoltaics que produiran uns 1.400 MWh a l’any, l’electricitat equivalent al consum de 250 llars, ha de permetre “tenir un retorn ràpid, a un o dos anys, i veure la millor manera d’abordar projectes una mica més grans”, ha destacat Moles, que ha explicat que les baixes temperatures així com l’aprofitament de la refracció de la neu gràcies a l’ús d’una placa bifacial amb captadors a dalt i a baix pot fer que la planta sigui molt més eficient. “No hi ha gaires exemples a Europa i és el que volem validar”, ha assegurat Moles, que ha remarcat que la instal·lació aportarà gairebé l’1% de l’energia que es consumeix al país.

En aquesta línia, tant el director general de FEDA com la ministra han recordat que l’objectiu és incrementar la producció nacional, i més en un moment com l’actual, que a hores d’ara cobreix únicament el 20% de la demanda. 

Així s’espera que els diferents projectes fotovoltaics que es poden desenvolupar puguin aportar entre un 3% i un 5% més d’energia a la vegada que el projecte de parc eòlic que es desenvoluparà al pic del Maià aporti un 10%, fet que ja permetria assolir l’objectiu fixat per la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) de produir internament el 33% de l’energia que es consumeix el 2030 i avançar de cara “a l’objectiu del 50% per al 2050”.

Calvó, que ha incidit en la importància de “poder preservar la capacitat d’inversió de FEDA per anar augmentant la sobirania energètica”, ha assegurat que “aquesta crisi potser ens dona l’oportunitat de posar més en valor tota la feina que s’ha fet els darrers anys”, i en aquest sentit ha destacat “l’ecosistema” creat a partir de la Litecc per facilitar a particulars i inversors la producció d’energia.

Per la seva part, el cap de Govern ha celebrat l’estrena d’una planta que pot servir com a projecte a “replicar”, i ha insistit que la producció nacional “és un escut” perquè ens permet reduir la quantitat d’electricitat comprada a preus de mercat.

“Fins al moment el pla de contingència ha funcionat”
“Esperem que sempre tinguem la capacitat de respondre, ja sigui amb la pròpia central i perquè part de l’energia es pugui vascular a l’altre país, però fins ara el pla de contingència ha funcionat i hauria de continuar funcionant”. Així ho ha destacat el director general de FEDA, Albert Moles, després de ser interpel·lat sobre futurs talls en el subministrament elèctric provinent dels països veïns, uns talls que fins ara “han estat avisats i programats” i que, en el cas d’Espanya, no sembla que s’hagin de repetir a curt termini “perquè la situació s’ha normalitzat i moltes de les centrals que estaven en manteniment ja no ho estan”.

Amb tot, i pensant ja de cara a l’hivern, Moles ha destacat que des de la companyia cal estar “preparats per a qualsevol escenari” i que per això ja s’ha treballat en els diferents protocols. El primer pas, però, és el pla de contingència ja aplicat amb els talls que hi ha hagut des d’Espanya, el darrer el dia 12, i només en el cas que amb això no n’hi hagués prou es passaria a una segona fase consistent a “desconnectar la demanda de manera endreçada”, és a dir “tallar certs consums perquè la resta funcioni amb normalitat”, ha destacat Moles, que ha remarcat que “estem parlant de desconnexions voluntàries de part de la demanda i no de tallar res”. 

Precisament, els camps de neu es van reunir ahir al vespre per abordar possibles mesures d’estalvi. La cònsol major de la Massana i presidenta de torn d’Ski Andorra, Olga Molné, ha assegurat que “serem molt actius totes estacions perquè som grans consumidors d’energia, intentarem tot el possible per rebaixar al màxim el consum, i ens comprometem com la resta d’actors a reduir el 15% a través d’un pla d’acció que s’anunciarà pròximament”.

Tot i no voler donar massa detalls, Molné ha avançat que les mesures passaran per reduir la velocitat d’alguns ginys, perquè com més ràpid més consumeixen, per adaptar les temperatures a l’interior de les sales com s’està aplicant a tot arreu o la substitució de bombetes incandescents per led, entre d’altres.

TEXTO PROPIETAT: https://www.bondia.ad/economia/govern-preveu-nous-parcs-solars-al-pic-del-maia-el-forn-i-sant-julia