La presidenta del consell d’administració de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Sílvia Cunill, ha continuat negant aquest matí davant el Consell General les dades relatives a la situació patrimonial de la Banca Privada d’Andorra (BPA) intervinguda. Cunill, que compareix per primer cop davant la comissió legislativa de Finances des que va ser designada presidenta de l’AREB, s’ha agafat a les “recomanacions dels nostres assessors legals” per no confirmar si el banc en resolució ha sofert unes pèrdues de 500 milions d’euros des que va ser intervingut.
Els consellers generals Joaquim Miró, socialdemòcrata, i Josep Pintat, president de Terceravia, són els que més estan burxant en relació amb la situació de BPA, respecte la resolució de la qual versa tota la compareixença de Cunill, que ha explicat que està “molt tranquil·la” en relació amb les recomanacions legals perquè “la Justícia ha anat validant totes les nostres decisions”. És el segon cop des de la creació de l’AREB que el president de l’organisme compareix davant el Consell General. Miró, justament, ha ressaltat que el seu antecessor es va saltar la llei en no aparèixer més que un cop davant la comissió.
Cunill ha informat que des de l’inici del procés, el 96% dels clients inicials de BPA han estat declarats aptes i han estat traspassats cap a Vall Banc o els bancs operatius amb normalitat escaients. Aquest 96% representa el 85% dels saldos que hi havia al banc quan es va publicar el ‘notice’ del FinCEN. La presidenta de l’AREB ha defensat evidentment tot el procés, que ha qualificat d’“història d’èxit per a tots els que hi han participat, pel sistema financer i per Andorra”.
Sílvia Cunill, que ha fet la seva presentació dempeus, s’ha tancat en banda en relació a donar qualsevol xifra. “No comentem notícies de premsa ni entrem a donar en dades de caràcter confidencial.” De fet, no ha volgut ni tan sols informar quina quantitat representa el 15% dels fons de BPA que no han estat traspassats. Sí que ha explicat la presidenta de l’AREB que per la venda de BPA-Vall Banc l’Estat n’ha acabat percebent 25,8 milions. JC Flowers hauria abonat 3,8 milions per la compra del banc pont inicial i posteriorment aquesta societat hauria abonat, l’11 de febrer passat, 22 milions més per la venda del banc a Crèdit Andorrà.
Més enllà d’això, sobre la situació actual de la BPA no ha volgut dir res de res. Només ha recordat que al juliol del 2015, segons un informe encarregat per l’AREB, es va concretar que els fons propis de l’entitat eren negatius de 103 milions. “Amb quin desequilibri patrimonial acabarà”, ha vingut a dir Cunill, no es pot dir fins que no és realitzin els títols i valors que hi puguin haver dipositats al banc intervingut. Alhora, la presidenta de l’agència, que ha assegurat que “tot el que s’està fent es fa de forma ajustada a Dret”, ha recordat que hi ha una demanda contra els antics administradors de BPA, ara aturada, i que està convençuda que tirarà endavant perquè “està molt ben documentada” i això permetrà “rescabalar totes aquestes pèrdues a que feia referència el conseller Miró”.