Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

Les mútues elèctriques temen que FEDA els vulgui retallar influència

Les mútues elèctriques temen que FEDA els vulgui retallar influència

Les mútues elèctriques temen que FEDA els vulgui retallar influència

Estan pendents del resultat d’una trobada amb el cap de Govern i representants de la parapública pot ser determinant en el futur de les companyies parroquials

La possible convocatòria d’una reunió entre el cap de Govern, Xavier Espot, directius de FEDA i els responsables de les mútues elèctriques parroquials ha estat acollida amb recel per aquests darrers. Hi aniran amb precaució i a l’expectativa del que se’ls pugui proposar. Ja fa mesos que tenen la sensació que la parapública els vol retallar influència i limitar el seu camp d’acció i temen que l’actual crisi energètica sigui el pretext per a fer-ho.

Les empreses parroquials com ara la Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria tenen beneficis mentre que FEDA acumula pèrdues. No és pot excloure que se’ls demani de col·laborar en els comptes de la parapública. Tot i l’increment d’un 26% que els hi aplica FEDA per la compra d’electricitat que disminueix el marge de guanys, no preveuen pèrdues. De fet, tenen una compensació amb l’enllumenat públic que el comú ha de pagar en un 50%.

A banda de la Mútua, hi ha Nord Andorrà, Serveis Comunals d’Encamp (Sercensa), i la Mútua d’Encamp.. Les quatre van constituir l’any 2010, l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE). També vam convidar FEDA a formar-ne part, però aquesta va declinar la invitació argumentant que els seus estatuts no li permetien entrar-hi. L’entitat va participar en l’eleboració del Llibre Blanc de l’Energia, i la projecció, basant-se en les recomanacions d’aquest document, de vuit unitats de producció elèctrica. D’aquestes vuit, sis són unitats hidràuliques i les altres dues són aerogeneradors.

L’objectiu d’aquestes minicentrals és contribuir a capgirar el balanç energètic del país, que actualment és molt negatiu. Andorra importa el 83% de l’energia elèctrica que consumeix. El plantejament d’AESE, amb la Mútua Elèctrica i Nord Andorrà al capdavant, busca reduir aquesta quota amb l’aprofitament dels recursos naturals, amb energies renovables. Hi ha informes tècnics en el sentit que la capacitat d’importar electricitat dels països veïns està a punt d’arribar al màxim permès per les infraestructures de connexió amb Espanya i amb França.

Això implica que en certa manera, FEDA, no té el patrimoni en la recerca d’energies renovables i no es descarta que, amb l’acord de Govern, n’assumeixi el lideratge i que les mútues estiguin supeditades a la seves decisions.

TEXTO PROPIETAT: https://www.altaveu.com/actualitat/empreses/mutues-electriques-temen-feda-vulgui-retallar-influencia_43096_102.html