Talent andorrà
Talent andorrà
Guillem Viladomat, Humbert Sasplugas, Joan Verdú i Vicky Jiménez. Quatre noms andorrans que han aconseguit passar fronteres i posicionar-se en l’àmbit internacional. Els dos primers, pel seu ADN emprenedor i els respectius negocis d’èxit. Els segons, per les destacades carreres esportives. Tots quatre van participar ahir a la taula rodona Andorra al món, organitzada en el marc del 75è aniversari del grup Pyrénées.
Guillem Viladomat sempre havia temut dedicar-se “a fer alguna cosa que no em motivés”. Tot just s’acabava de graduar quan va crear Alpify, una app per rastrejar gent a la muntanya en cas d’emergència que ha salvat entre deu i quinze persones al país. Més tard, va desenvolupar aquesta tecnologia per crear Durcal, app destinada a la cura de gent gran. El suport de mecenes del país el va ajudar a arrencar l’empresa. Ara bé, Viladomat va lamentar no poder traslladar Durcal a Andorra. “M’entristeix que no potenciem les coses tan bones que tenim al país per atraure empreses com la meva”, va compartir, detallant que al Principat podria tenir el doble d’empleats. I va advertir que “falten coses perquè les empreses de nova creació s’estableixin aquí”.
En aquest mateix sentit, Hubert Sasplugas va manifestar que “fins que no hi hagi facilitats amb la Unió Europea serà difícil portar-ho des d’aquí”. Juntament amb la seva germana Paola va fundar fa set anys la firma de joies PDPAOLA. “Volia controlar el meu destí”, va emfatitzar Sasplugas, que va reconèixer haver tingut sempre “nervi d’emprenedor”. El que va néixer com una marca digital avui està obrint botigues físiques i fent-se pas a nous països amb l’objectiu de posicionar-se com la marca més rellevant dins el sector. Sasplugas va compartir que Andorra hauria de treballar per “reimportar el talent.
Per als esportistes sortir fora del país és indispensable. L’objectiu de Joan Verdú és “arribar a l’elit mundial”. Ser esquiador professional no entrava dins els seus plans, però la possibilitat de participar en la primera edició del batxillerat lliure al país li va permetre augmentar les hores d’entrenament i poder competir al més alt nivell. Malgrat tenir una trajectòria esportiva marcada per múltiples lesions, Verdú va celebrar que aquest any ha aconseguit acabar 17è a la Copa del Món, el seu millor resultat fins a la data. Així, va destacar el suport que reben els esquiadors al país i va manifestar que competir en l’àmbit internacional, “a nivell de país em motiva i em crea una ambició enorme”.
Vicky Jiménez, en canvi, destaca en un esport poc practicat al Principat, el tennis. Amb només 17 anys se situa en la posició 147 al rànquing mundial. Per a ella és “un orgull i un repte únic representar i competir per Andorra”. Jiménez celebra que cada cop hi hagi més pistes de tennis al Principat i que aquest any se celebri el primer torneig.
Al matí, la jornada també va comptar amb la participació de Carme Ruscalleda, que va reflexionar sobre la rellevància de la gastronomia. Ruscalleda va parlar sobre el producte de temporada i de com abraçar la cuina tradicional de forma creativa.
Text Propiedad: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/10/12/pyrenees_celebra_els_anys_historia_208703_1125.html