Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

Intercanvi de dades entre la CASS i Tributs per evitar el frau d’autònoms

Intercanvi de dades entre la CASS i Tributs per evitar el frau d'autònoms

Intercanvi de dades entre la CASS i Tributs per evitar el frau d’autònoms

La CASS ja té la informació del 2018 i en breu tindrà la restant per detectar els treballadors per compte propi que no cotitzen segons la base que els pertoca

La CASS té clar que cal lluitar per evitar fraus o abusos amb la seguretat social i per això està posant en marxa diversos mecanismes per detectar mals procediments. Així ho va explicar ahir al programa Parlem-ne, de Diari TV, la presidenta de la CASS, Montserrat Capdevila, que va detallar que s’ha fet un encreuament de dades entre la parapública i Tributs per verificar que cotitzen segons la base que els pertoca. “Aquest mes hem començat a rebre informació de la direcció de Tributs i Fronteres de les rendes de les persones per compte propi i societats, que generarà possibles regularitzacions”, va indicar Capdevila, que va informar que ja disposen de la informació de l’exercici del 2018 i properament rebran també la del 2019 i el 2020. “Això permetrà comprovar si estan cotitzant a la base correcta”, ja que “hi ha errors d’empreses que estan cotitzant en una base i en un exercici concret els ha anat molt millor i haurien de comunicar-ho a la CASS, però pot ser que es despistin o no hi pensin”. Amb les dades es farà el control i la reclamació corresponent si és el cas.

La responsable de la seguretat social també va exposar que el mes de maig es va aprovar un pla estratègic 2022-2025 amb el qual es volen millorar els controls “normatius i interns” amb l’objectiu de “complir estrictament la llei i controlar el frau”. En aquest sentit, la CASS també està treballant amb l’Institut Nacional de Seguretat Social espanyola per signar un conveni i transferir dades sobre les pensions. L’objectiu és “evitar que hi hagi frau i poder saber exactament el que cobra un pensionista tant d’Espanya com d’Andorra per saber el total que percep en cas de demanar una ajuda”. “Inclús ens trobem casos en què una persona que viu a Espanya ha de portar una fe de vida a la CASS cada sis mesos. Si aquesta persona es mor en aquest període de temps, la CASS no ho sap i la pensió es continua pagant”, va explicar Capdevila, que va afirmar que “s’ha donat algun cas així i després recuperar els diners és difícil”.

Pel que fa a les baixes, Capdevila va admetre que “és un neguit” i “hem transmès als directors que posin fil a l’agulla i collin més en els controls”. “Els controls ja s’estan fent i sé que han baixat una mica”, va apuntar la presidenta de la CASS, que també va reconèixer que caldria augmentar el nombre d’inspectors. En aquesta línia, va deixar clar que també s’han fet advertiments a alguns professionals mèdics per evitar un abús en les baixes o en les visites telemàtiques. En aquest darrer cas, Capdevila va avançar que el nombre ja ha baixat.

Sí al tercer pagador
La responsable de la parapública es va mostrar favorable a l’aplicació del tercer pagador per a tot­hom. Capdevila va recordar que així ho ha votat el consell d’administració i ella mateixa i va opinar, contràriament al seu antecessor, Albert Font, que l’aplicació de la figura a tota la ciutadania no implicarà un increment de la despesa de la CASS. “Pot ser que el fet de no avançar els diners pugui fer augmentar les visites però els metges ja saben si cal o no fer una prova i tots hem de ser responsables perquè estem parlant de diners públics”, va opinar Capdevila.

Precisament quant als pressupostos de la parapública, la presidenta va avançar que tancaran amb menys dèficit del previst gràcies a tenir més ingressos per cotitzacions dels esperats. En concret, preveuen tancar la branca general amb prop de 39 milions de dèficit –se’n preveien 42–. Pel que fa a la de jubilació, es preveia un superàvit de 18,8 milions i la CASS espera que els números finalment ascendeixin als 26 milions, també per la pujada del nombre de treballadors.

Texto Propiedad: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/10/11/la_cass_persegueix_frau_cotitzacio_dels_autonoms_208640_1125.html