Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

El relloguer d’habitacions està en auge com a negoci molt rendible

El relloguer d’habitacions està en auge com a negoci molt rendible

El relloguer d'habitacions està en auge com a negoci molt rendible

El sector detecta que es fan arrendaments d’apartaments únicament per cobrar als temporers d’hivern preus desorbitats

La situació d’una part important dels temporers d’hivern continua sent complicada perquè molts continuen sense disposar d’un allotjament fix per passar aquests mesos de feina a Andorra. El mercat del lloguer encara és pitjor que fa un any i, per tant, les dificultats són més grans. El perfil del temporer tampoc no hi ajuda, segons fonts del sector immobiliari, ja que molts arriben a Andorra sense feina i sense casa, i així és molt difícil. S’ha d’afegir l’activitat de gent sense escrúpols, de diferent tipologia, segons les mateixes fonts, que n’han detectat de dos tipus.

D’una banda, l’habitual estafador que s’aprofita de les urgències d’aquests treballadors per demanar l’avançament d’un dipòsit per a un apartament que no existeix. Fa uns dies una parella es queixava d’haver estat enga-nyada per un individu que, a través de Tripadvisor, els va oferir un apartament, però que després es va desdir perquè ja havia estat reservat i va prometre el retorn dels diners, un compromís que, evidentment, encara esperen que es faci realitat.

Hi ha altre tipus de bàndols, aquells que s’aprofiten de la desesperació dels qui busquen un llit per descansar. Es tracta de fer negoci fàcil i ràpid, per a la qual cosa lloguen un apartament per rellogar després les habitacions als temporers. Per cada habitació poden aconseguir una bona quantitat de diners i superar amb escreix els que paguen al propietari de debò. Aquesta pràctica, s’ha de dir, és explícitament prohibida en els contractes d’arrendament, encara que és difícil de controlar. “Una cosa és llogar una habitació per una mala ratxa econòmica, i una altra fer-ho com una mena de negoci amb preus desorbitats, sense regular i sense coneixement del propie- tari”, assenyalen les fonts.

El problema és que aquests joves -la majoria sud-americans- arriben amb molta il·lusió, però amb molta ignorància de com funcionen el mercat laboral i les condicions de vida a Andorra. En canvi, molts repetidors no tenen cap problema, ja que tenen lligat el lloguer de la temporada anterior i tornen a viure al mateix apartament.

El gran problema és la falta d’oferta, però també la improvisació de molts d’aquests treballadors. Hi ha empreses que ofereixen feina i allotjament, com Grandvalira, Hotansa, Anyós Park, Prestige Hotels, Princesa Park, Hotel Magic, Park Piolets i Pic Maia, entre altres. Però segueixen faltant molts espais habitables. En els canals de Telegram es pot verificar que molts arriben a Andorra amb la motxilla, però sense cap feina emparaulada i un habitatge segur: “En el meu cas vaig amb una setmana de lloguer. En aquest temps he de trobar feina i un lloc per quedar-me. Si no el trobo, ja tinc una altra destinació on anar”, comenta un aspirant a temporer.

N’hi ha un nombre important que fa mesos que estan a Andor-ra sense feina i que viuen en pisos compartits. Els canals serveixen per aclarir dubtes per als qui venen per primer cop, com per exemple el roaming, i agafar la feina que tingui com a complement l’allotjament.

Són gent que passa el dia treballant i que no té inconvenient a dormir en un sofà al saló o compartir llit. Alguns es queixen que han de pagar el permís de treball, altres retreuen als compatriotes que canviïn d’empresa perquè això dona mala imatge. N’hi ha un que, des d’un punt de vista més reflexiu, comenta que no és fàcil treballar en cap país, tots tenen els seus punts negatius, i l’allotjament, malauradament, figura com el gran mal en la majoria de ciutats importants que acostumen a rebre mà d’obra temporal per als moments més àlgids del turisme.

DIFICULTATS

-Un lloc per viure
Els temporers destaquen les dificultats per trobar pis, els salaris baixos i la falta de cursos de català, uns problemes que afegeixen incertesa a una situació que ja pot ser complexa per si mateixa.

-Temps per buscar
Per llogar un pis cal viatjar amb antelació per fer les gestions amb les immobiliàries. A les xarxes es formen grups per aconsellar.

-Cursos de català
Des de l’associació d’argentins s’han mantingut reunions amb Política Lingüística facilitar algun curs més en línia.

TEXTO PROPIETAT: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2022/10/30/arrendament_pisos_per_rellogar_les_habitacions_als_temporers_209776_1125.html?utm_source=push&utm_medium=web&utm_campaign=webpush