Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

Es disparen les autoritzacions temporals per a empreses estrangeres durant el segon trimestre

Es disparen les autoritzacions temporals per a empreses estrangeres durant el segon trimestre

Es disparen les autoritzacions temporals per a empreses estrangeres durant el segon trimestre

Al mes d’abril del 2022 la xifra ha augmentat fins a 617 persones, mentre que al 2019, el darrer any prepandèmia, era de 214

La situació social que s’està vivint al llarg del 2022 ha portat a un clar canvi de tendències global. Pel que fa als tipus d’autoritzacions de treball també s’ha vist un augment que es pot relacionar directament amb diverses problemàtiques que s’han abordat, com la crescuda de la construcció i, per tant, una evident manca de treballadors. Segons les dades que ha publicat el departament d’estadística pel que fa al segon trimestre de l’any (entre abril i juny) el nombre de permisos temporals per a empreses estrangeres ha estat de 617 amb les dades acumulades, un augment significatiu respecte als 214 del 2019.

El tipus d’autorització més freqüent al segon trimestre ha estat, com és lògic, el de residència i treball. Malgrat això, s’ha vist una tendència que és nova i que crida l’atenció. Es tracta dels permisos temporals per a empreses estrangeres. Segons especifica Estadística, “autoritza a residir i executar únicament els treballs concrets fins un màxim de sis mesos”. És a dir, per a fer una actuació puntual, s’entén que per alguna necessitat. Un exemple clar s’ha donat els darrers mesos a la construcció, on s’ha hagut de buscar mà d’obra de fora per poder arribar a acaparar tots els projectes.

Segons les xifres publicades, i comparades amb el 2019, el darrer any prepandèmia, l’augment d’aquestes autoritzacions s’ha disparat notablement. Durant el segon trimestre de fa tres anys, aquest tipus de permisos en vigor era de 214, al 2018, de 278. Aquest 2022, però, s’ha enfilat gairebé el triple, amb 617 autoritzacions en vigor. Durant un any, de juliol del 2021 fins al juny del present any, se n’han expedit 956. El percentatge d’augment respecte al 2021 ha estat del 152,9%, i respecte al 2019, del 188%.

Pel que fa a les nacionalitats també s’observa un canvi significatiu durant aquest segon trimestre, comparat amb el 2019. Hi ha un augment considerable pel que fa a l’apartat ‘Altres’ (que exclou l’espanyola, la francesa i la portuguesa), que passa de ser de 66 persones fa tres anys, a 149 a finals de trimestre, amb un percentatge de creixement del 313%. L’espanyola continua sent la més freqüent, tot i que també ha crescut en comparació, passant de 109 a 289. Els residents francesos amb aquest tipus de permís han augmentat de 8 a 17, i els portuguesos s’han mantingut relativament estables, de 31 a 38.

TEXTO PROPIETAT: https://www.altaveu.com/actualitat/economia/es-disparen-autoritzacions-temporals-empreses-estrangeres-durant-segon-trimestre_42968_102.html