Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

FEDA admet que cal estar preparat per “qualsevol escenari” de cara a l’hivern

FEDA admet que cal estar preparat per “qualsevol escenari” de cara a l’hivern

FEDA admet que cal estar preparat per “qualsevol escenari” de cara a l’hivern

El del dia 12 va ser el darrer tall de subministrament des d’Espanya i ja es treballa “amb normalitat” però hi ha protocols preparats, especialment amb grans consumidors com les estacions, per si la situació es repeteix a l’hivern

“La situació a Espanya s’ha normalitat”. Així, el de la setmana passada va ser, de moment, el darrer tall de subministrament d’electricitat que s’ha viscut a Andorra. Ho ha explicat el director de FEDA, Albert Moles, tot remarcant que “ja operem sense restriccions”. De cara a l’hivern, però, s’admet que cal estar preparat per “qualsevol escenari” i, per això, s’han treballat protocols en cas que s’hagi d’afrontar alguna situació similar, incloent-hi “desconnexions voluntàries” de grans consumidors com ara les estacions de neu.

Així, des del dia 12, Espanya no ha tornat a restringir l’arribada d’energia al país i, per tant, es torna a poder treballar sense cap limitació. El darrer tall va coincidir, justament, amb l’anunci de noves mesures d’estalvi i d’increment de tarifes per part del Govern, però Moles ha volgut desvincular una cosa de l’altra. Així, ha assegurat que la situació viscuda es va deure a un moment concret que es donava al país del sud i que, ara, ja s’ha acabat. “Hi ha més vent i també ja no queden centrals en manteniment”, ha comentat.

De cara al futur, el màxim responsable de FEDA ha admès que es podrien repetir els talls, però ha remarcat que “si som com els d’aquests dies, programats i amb avís, tenim capacitat de respondre-hi”. Així, ha explicat que hi ha dues vies. Una, la connexió amb França. La segona, incrementar la producció a la central. Per això, ja s’ha deixat el llac d’Engolasters al màxim de capacitat per si fos necessari. D’aquesta forma, es podria fer baixar més aigua i generar més electricitat a la instal·lació encampadana.  

La preocupació, però, continua sent l’hivern. Es confia que amb les mesures d’estalvi es podrà evitar problemes majors. Tot i això, Moles té clar que “hem d’estar preparats per a qualsevol escenari”. Per això, ja hi ha protocols treballats.

Així, amb determinats clients, com ara les estacions, hi haurà la possibilitat de “desconnexions voluntàries o limitacions de la capacitat” per poder garantir d’aquesta forma que es pot atendre la resta de consumidors. D’aquesta forma, es tindria pactat a quines hores no es podrien posar en marxar aquells aparells que generen més despesa elèctrica, com ara els canons de neu artificial.

I també s’està a punt per si, en el pitjor dels casos, calguessin talls sectorials. Moles ha remarcat que, ara mateix, això no està sobre la taula i que si es compleixen les mesures d’estalvi, tant les adoptades al Principat com als països de l’entorn, no ha de succeir. “Ara per ara, no els preveiem”, ha afirmat. I, malgrat això, cal estar a punt per si fos necessari.