Gestoria comptabilitats fiscalitat immobiliaria assessorament Andorra

L’euríbor segueix a l’alça i encareix considerablement les quotes de les hipoteques

L’euríbor segueix a l’alça i encareix considerablement les quotes de les hipoteques

L’euríbor segueix a l’alça i encareix considerablement les quotes de les hipoteques

Ha tancat octubre amb una mitjana del 2,629%, més de tres punts per sobre de la dada de fa un any i això es tradueix pot suposar, per posar un exemple, 273 euros més al mes en un préstec de 180.000 euros a 30 anys i amb un diferencial de l’1%

Si vostè té una hipoteca i aquesta se li ha de renovar en un termini breu de temps, compte. La seva quota s’encarirà de forma important. Més encara d’aquelles persones a qui s’ha actualitzat les darreres setmanes. L’euríbor ha tancat octubre amb una dada mitjana del 2,629%, el que representa una pujada rècord en només un any. I això repercutirà de forma directa en les quotes que paguen aquelles persones o famílies que van finançar la compra del seu habitatge amb un préstec bancari.

La dinàmica, de fet, és la viscuda els darrers mesos. En certa forma, es pot dir que l’euríbor ha anat anticipant les controvertides decisions del Banc Central Europeu (BCE). Malgrat que molts economistes alerten del risc que això suposa, del perill de detonar una nova crisi financera, els responsables de l’organisme han anat apujant el preu del diner oficial els darrers mesos. Sense anar més lluny, la setmana passada 0,75 punts, fins al 2%.

Els experts auguren que la dada seguirà pujant els pròxims mesos, seguint també la política de tipus del BCE, i tancarà el 2022 entorn un 3%

És la fórmula que entenen necessària per combatre una inflació desbocada a tota Europa. I ja es va avisar que no serà pas la darrera pujada. Al contrari, en la reunió del desembre, es va donar a entendre que hi haurà un nou increment. Per tant, de retruc, l’euríbor continuarà també a l’alça.

De moment, va tancar octubre al 2.625% i amb una mitjana del 2,629%. I això després que, la darrera setmana es relaxés lleugerament, ja que va arribar a situar-se al 2,778% el dia 21. Tot i això, la previsió és que durant el novembre reprengui la seva escalada, tot estimant que en unes setmanes el BCE tornarà a apujar els tipus. De fet, els especialistes creuen que acabarà el 2022 entorn el 3%.

Cal recordar que l’euríbor, en qualsevol de les seves variants, és l’índex de referència de la majoria d’hipoteques. I, per tant, quan arribi l’hora de la revisió, la quota anirà a l’alça de forma important. I més si es té en compte que en comparació a ara fa un any, l’increment ha estat rècord. L’octubre del 2021, aquesta dada se situava en negatiu: -0,477%. Per tant, l’augment en dotze mesos ha estat de més de tres punts.

I com es trasllada això als préstecs? Doncs de forma dura per al poder adquisitiu de les persones que l’han contractat. Per exemple, qui tingui una hipoteca de 180.000 euros a 25 anys amb un diferencial de l’1% passarà de pagar una quota de 640 euros mensuals a una de 913. És a dir, 273 més i 3.281 anuals. Una estocada molt important.

La situació, no es pot oblidar, coincideix amb una crisi de preus disparats i, per tant, suposa una nova pedra a la motxilla de molts ciutadans. A banda, no només afecta els particulars. Les empreses també hauran de pagar més interessos pel seu finançament i, per tant, els seus costos s’incrementaran.

TEXTO PROPIETAT: https://www.altaveu.com/actualitat/economia/euribor-segueix-alca-encareix-considerablement-quotes-hipoteques_43258_102.html