Ciclisme estades-andorra-ciclisme
https://www.diariandorra.ad/noticies/reportatges/2018/02/04/turisme_ciclista_126362_1134.html
La collada de la Gallina, el coll de la Rabassa, els Cortals d’Encamp o el port d’Envalira són només alguns dels 21 ports ciclistes amb què compta Andorra per practicar l’esport de les dues rodes. És habitual, especialment a la primavera i l’estiu, veure ciclistes recorrent les carreteres del Principat per intentar emular els seus ídols o, simplement, passar una bona estona damunt de la bicicleta. El cicloturisme va a l’alça els últims anys, beneficiat en gran part per la disputa de curses com la Vuelta a Espanya o el Tour de França, la presència de ciclistes professionals al país o les marxes cicloturistes que s’organitzen amb l’al·licient de pujar els mateixos ports que els professionals.
De fet, des d’Andorra Turisme s’ha apostat per potenciar-ho i, per exemple, des del maig l’empresa pública amb l’ajuda dels comuns va invertir 12.000 euros a col·locar nous panells informatius als ports de muntanya per senyalitzar les 21 rutes. “És una acció més per potenciar el cicloturisme”, va afirmar el ministre de Turisme, Francesc Camp.
També l’any passat, en aquest cas a l’agost, Andorra Turisme va convidar al país professionals d’agències de viatges, operadors turístics i premsa especialitzada d’estats amb una important tradició de bicicleta com ara Suècia, Bèlgica, Holanda, el Regne Unit, Alemanya i Àustria, per potenciar el cicloturisme.
Andorra, fixa a les grans curses
El Principat s’ha convertit en un indret quasi imprescindible per a dues de les grans proves ciclistes del món, el Tour de França i, sobretot, la Vuelta a Espanya. La cursa espanyola ja va venir l’any passat amb una arribada i una sortida d’etapa. Només al país veí, gairebé 1,3 milions de persones van seguir l’etapa per televisió i s’hi han d’afegir els espectadors dels 190 països que emeten la cursa arreu del món.
Aquest any la prova tornarà amb dues etapes, una amb meta a Naturlandia i l’endemà amb la disputa d’una jornada íntegra en territori andorrà amb final al santuari de Canòlich, al coll de la Gallina, el penúltim dia de cursa. Una jornada que es preveu espectacular i que podria acostar-se als 4,3 milions de teleespectadors que va tenir l’etapa íntegra que va fer-se al Principat el 2015.
La d’enguany serà la divuitena presència de la Vuelta al país, en una cursa que mou 1.400 periodistes de 320 mitjans, a més de 2.400 de difusió televisiva a gairebé 200 països, segons dades del 2016, fet que explica l’aposta del Govern per dur una prova com aquesta, ja que com va remarcar el ministre de Turisme, “tenim la línia d’apostar per competicions que portin un retorn al país”.
Per Pepe Cuevas, responsable d’Occisport, empresa organitzadora de La Purito Andorra, “com que s’aposta pel ciclisme des de dalt això ho impregna tot”. Opinió similar a la de Gerard Riart, president de la Federació Andorrana de Ciclisme i organitzador de la Volta als Ports, que creu que “l’aposta d’Andorra Turisme i el Govern s’ha notat molt, ja no només en les proves que fem, sinó en gent que ve a passar un cap de setmana i fer cicloturisme”.
A més de les grans competicions, l’altra pota que ajuda a incrementar la presència de turistes relacionats amb les dues rodes és el gran nombre de professionals residents al país. Avui en dia, la Federació Andorrana ha expedit 35 llicències professionals per a aquesta temporada. Entre els ciclistes, n’hi ha de primera fila, com l’espanyol de l’equip Sky David de la Cruz, els bessons Adam i Simon Yates, bona part dels integrants de l’equip Mitchelton-Scott (anteriorment Oricca) o el portuguès Rui Costa, de l’esquadra Movistar. Per Gerard Riart, “estem encantats que siguin aquí perquè és un al·licient per als amateurs intentar fer els recorreguts que fan ells”.
Majoria forana a les marxes
Dues de les proves que permeten als aficionats poder fer rutes similars a les dels professionals a les etapes són La Purito Andorra i la Multisegur Volta als Ports.
En el cas de la marxa cicloturista creada per l’ex-ciclista resident Joaquim Purito Rodríguez, l’any passat es va disputar la tercera edició amb un total de 2.200 participants, dels quals només 220 eren andorrans. Una gran majoria dels participants venien d’Espanya i la resta d’altres països, amb inscrits d’indrets tan diversos com Etiòpia, el Brasil o Colòmbia. “Cada any tenim més gent de fora”, reflexiona Pepe Cuevas, de l’organització, i és que la presència de participants internacionals (sense comptar Espanya) va créixer un 72% respecte a l’edició disputada el 2016.
Un cas similar al de la Multisegur Volta als Ports, que l’any passat va celebrar el quarantè aniversari. Dels 1.200 corredors, uns 850 venien de fora del país, amb un total de 17 nacionalitats presents a la cursa. Tant en aquesta prova com a La Purito, totes dues organitzacions disposen d’hotels oficials que fan paquets amb allotjament i la inscripció de la cursa. La Purito, a més, fins i tot compta amb una agència de viatges oficial per gestionar les visites dels participants internacionals a la marxa cicloturista.
La BTT, en ascens
Però no tan sols de la carretera viu la bicicleta. En els últims anys també s’ha incrementat la presència de turistes dedicats a la bicicleta de muntanya o BTT a les diferents instal·lacions que hi ha al Principat. Els dos principals dominis esquiables del país, Grandvalira i Vallnord, disposen dels seus circuits.
El principal és el bike park de la Massana, a Pal Arinsal, que acull des de fa uns anys la Copa del Món de BTT i també el Mundial Masters (reservat a majors de trenta anys). La cita de la Copa del Món de l’any passat va acollir més de 700 competidors de quaranta països diferents més els corresponents acompanyants. A més, va ser retransmesa en directe per 139 canals de televisió de tot el món el amb una audiència estimada de 42 milions d’espectadors. I més enllà del consum exterior, el transcurs d’aquestes proves a la Massana va ser seguit en directe per aproximadament 60.000 persones. Enguany la cita no passarà de llarg d’Andorra i entre el 13 i el 15 de juliol es farà la Copa del Món de casa. A més, tot seguit, del 19 al 24 de juliol també repetirà el Mundial Masters. I la cita de la Copa del Món té la presència garantida a Vallnord també per a les temporades 2019 i 2020.
El bike park de Vallnord compta amb una quarantena de quilòmetres de recorregut, amb dinou circuits de descens, dos d’enduro i tres de cross country. Durant l’any 2017 la instal·lació va rebre un total de 120.000 visitants, quan l’any 2015 el nombre havia estat d’aproximadament 100.000 persones. Una xifra que va incrementant-se en els últims quatre anys arran de la millora dels circuits i de les millores que s’han fet a les diferents pistes, tal com admeten des de Vallnord.
Col·laboració dels hotels
Els hotels són col·laboradors necessaris i imprescindibles per ajudar a fer que el turisme relacionat amb el món de la bicicleta creixi i, per això, Andorra Turisme els atorga el pictograma de ciclisme, un distintiu per als establiments amb característiques especials pel que fa al món de les dues rodes.
L’any 2016 n’hi havia 34 a tot el país, amb Sant Julià de Lòria sense cap establiment d’aquestes característiques i amb la Massana, amb 13, com a parròquia amb més hotels amb el distintiu. Entre els trets necessaris per aconseguir-lo hi ha disposar d’un espai tancat per guardar les bicicletes amb sistemes de seguretat, tenir una zona de neteja o disposar de bombes d’aire.
https://www.diariandorra.ad/noticies/reportatges/2018/02/04/turisme_ciclista_126362_1134.html